Varkala, Kerala-India: Μια αγκαλια

Το τρενο θα σαλπαρει απο την Bangalore στις 5 το απογευμα ωστε στις 4:30 το πρωι να με φερει στην πολιτεια της Kerala στη νοτια Ινδια. Το πολυ ανετο ταξιδι και ενας σχεδον 7ωρος συνεχομενος υπνος μεσα στο τρενο με εφτασαν πολυ ξεκουραστο τα ξημερωματα στο Kochin οπου σκοπευα να μεινω για ενα βραδυ.  Ετσι λοιπον αποφασισα να μην σταματησω και να παρω το επομενο τρενο που εφευγε στις 5:30 για το Allepey, μια μικρουλα πολη ακομη πιο νοτια και μεσα στα backwaters.  Στις 08:00 φτανω στο Allepey.  Ενα βρομικο-γευστικοτατο πρωινο αποτελουμενο απο chapatti, σουπα ρεβυθιων και τσαι μου εδωσε περισσοτερη ενεργεια απο αυτη που επρεπε να παρω.  Ετσι το 15ωρο ταξιδι μεχρι εκει ζητησε και αλλο.  

Στην Kerala ειναι το ashram (ας το πουμε κεντρο) της Amma (σημαινει μητερα).  Αυτο το ηξερα αλλα αυτο που δεν ηξερα ηταν οτι ημουν παρα πολυ κοντα.  Για την Amma (www.amritapuri.org) εμαθα απο τον Eugenio και την Francois που γνωρισα στο Vipassana mediatation στο Νεπαλ.  Ο Eugenio την εχει επισκεφτει 3 φορες ενω η Francois την ακολουθησε σε αποστολη στη Νοτια Ινδια για 15 ημερες.  Και οι δυο μιλουσαν για το “φαινομενο” Amma.  Οι φωτογραφιες της στην πολη μου τη θυμισαν και οταν μαλιστα εμαθα οτι μπορω να παω στο ashram της με πλοιο απο το ποταμι μεσα στα backwaters τοτε σκεφτηκα οτι ειναι super ευκαιρια να δω και τα φοβερα και τρομερα backwaters αλλα και το ashram της.

Το πλοιο ξεκινησε στις 10:00,  η διαδρομη εντυπωσιακη, ποταμια, λιμνες, ρυακια, καναλια.  Παντου νερο, καλλιεργειες, φοινικες και στις οχθες ανθρωποι να πλενουν, να παιζουν και να χαιρετανε τα καραβακια.  Εκει ηταν που θα ηθελα να ρωτησω τον Βουδα: “βρε σιγουρα δεν υπαρχει παραδεισος?”.

Μετα απο 3 ωρες αργου περιπατου επανω στα νερα της Kerala τα ματια εκλεισαν, δεν την παλευα αλλο αφου ειχα πλεον κλεισει σχεδον 20 ωρες ταξιδιου non-stop.  Υπνος και παλι ωραιος, και πως να μην ειναι εκει.  Στις 4 το απογευμα (6 ωριτσες στο καραβακι) ο καπεταν Ανδρεας ο Ζεππος θα με ξυπνησει για να με ενημερωσει οτι φτασαμε.  To mp3 player επαιζε ακομα Active Member. Με τετοιους ηχους και με το 75% του εγκεφαλου να κοιμαται ακομη, βγαινω στην προβλητα και βλεπω κατι τεραστια κτηρια.  Σκεφτομαι: “κοιτα που φτιαξανε ξενοδοχεια, στη μεση του πουθενα!”,  ηταν ομως το ashram!  Μπαινω απο την κύρια εισοδο και βλεπω παντου κοσμο ντυμενο στα ασπρα να πηγαινει δεξια και αριστερα.  Ολοι φαινοντουσαν οτι κανουν καποιες δουλειες και δεν ετρεχαν ασκοπα.  Σχεδον κοιμισμενος ακομη φανταζομουν οτι ολα αυτα ειναι ονειρο: “τι κανω εγω εδω? Που ειμαι? Δεν ξερω τιποτα για την Amma!  Ειμαι ο χαζος περιεργος τουριστας που ηρθε να δει τι παιζει? Προφανως! Μηπως να γυρισω πισω?  Πως να γυρισω τωρα? Σιγα μην εχει πλοιο που θα ταξιδευει βραδυ, παμε και οτι κατσει, παλι!”

Πηγα στο τμημα υποδοχης ξενων, πληρωσα τα 2,5 ευρω που μου εξασφαλιζαν διαμονη και 3 γευματα για μια μερα και πηγα στο δωματιο μου.  Εκει βρηκα τον συγκατοικο μου τον Christo απο την Ισπανια, φιλικοτατος.  Του εξηγησα με ειλικρινια οτι μαλλον κατα λαθος ηρθα αλλα αφου ηρθα θελω να μαθω τι γινεται εδω.  Μου ειπε οτι ειναι 3 χρονια στο ashram και αρχισε να μιλαει για την Amma με συγκινηση.  Μου ειπε πολλα και μου εδωσε και ενα μικρο φυλλαδιο να παρω μια εικονα για το τι γινεται. Ενας αλλος που γνωρισα λιγο πιο μετα μου ειπε να παω βρω τη Μαρια η οποια ειναι απο την Ελλαδα.  Γνωρισα λοιπον και τη Μαρια η οποια ειναι 10 χρονια εκει και ειναι υπευθυνη στο τμημα οικολογιας και μου και αυτη ακομη περισσοτερα.
Η Amma δεν ηταν εκει αυτη την περιοδο, κατι το οποιο το περιμενα αφου πλεον σπανια ειναι εκει. Ειναι συνηθως σε αποστολες στην Ινδια και το εξωτερικο (τωρα ειναι Μαλαισια).

Ας δουμε λοιπον τι ειναι η Amma για την οποια η Kerala, η Ινδια και ο κοσμος μιλαει με τα καλυτερα λογια (Χ 100).
Εικονα προσωπικη δεν εχω, οι ανθρωποι που μιλησα και αυτα που διαβασα, φτιαχνουν την παρακατω εικονα:
Πριν 55 χρονια γεννηθηκε εκει που ειναι τωρα το ashram της.  Απο μικρο κοριτσακι βοηθουσε τους γειτονες της απο το πρωι μεχρι το βραδυ.  Ηταν ακουραστη.  Αγκαλιαζε τους ανθρωπους και τους συμβουλευε σε πνευματικο επιπεδο.  Οσο περνουσε ο καιρος ανθρωποι απο το χωριο της και τα γυρω χωρια ερχοντουσαν να τη δουν, να μιλησουν μαζι της και να τους αγκαλιασει.  Μετα απο καποια χρονια ειχαν αρχισει να ερχονται ανθρωποι απο ολη τη Kerala καθημερινα.  Οι γονεις της δεν μπορουσαν να βλεπουν τοσο κοσμο καθε μερα στο σπιτι να μπαινοβγαινει και ετσι ο πατερας της διαμορφωσε εναν σταβλο που ειχαν εκει διπλα για να δεχεται τον κοσμο.  Σιγα σιγα αρχισαν να ερχονται ανθρωποι απο ολη την Ινδια να τη δουν, με τις παρα πολλες δωρεες αρχισε να χτιζει κτηρια για να μενουν αυτοι που ηθελαν να ειναι μονιμα μαζι της.
Σημερα το ashram της εχει μονιμο κοσμο περιπου 2500 χιλιαδες!  Πολλοι απο αυτους ειναι ξενοι.  Παρα πολλοι (οπως πχ και εγω) πηγαινουν και μενουν για καποιο διαστημα εκει.  Εκει ειναι πλεον το κεντρο της τεραστιας ανθρωπιστικης οργανωσης της.  Οταν αυτη ειναι εκει ο κοσμος τριπλασιαζεται και οι ουρες ειναι καθε μερα ατελειωτες για μια αγκαλια.  Μεσα στο ashram υπαρχει νοσοκομειο, 5 εστιατορια, super market και τραπεζα.  Εννοειτε βεβαια οτι υπαρχουν και ναοι (ειναι Hindu), κεντρα yoga, ayurveda κλπ.

Το ανθρωπιστικο εργο ειναι πολυ μεγαλο:
Εχει κεντρα στις ΗΠΑ, Ιαπωνια, Γαλλια, Ισπανια, Καναδα, Γερμανια, Ινδια, Αυστραλια.
Το Δεκεμβριο του 2005 στον τυφωνα Katrina θα δωσει 1εκ δολλαρια στον Clinton και 100 ομαδες της θα φυγουν αμεσα για τις περιοχες οπου υπαρχει αναγκη.
Το Δεκεμβριο του 2004 το tsunami θα πληξει περιοχες της Ταυλανδης, Sri Lanka και Ινδιας (ακομη και το ashram  της ειχε καταστροφες απο το tsunami). Μονο και μονο στην περιοχη της θα δωσει $350.000 στις οικογενειες που ειχαν πληγει, για μηνες θα δινει 10,000 γευματα δωρεαν σε καθημερινη βαση.  Μεσα σε μικρο χρονικο διαστημα θα δωσει επισης 46εκ δολλαρια (!) στις περιοχες της Ινδιας και των αλλων χωρων που ειχαν αναγκη.  Μεχρι το 2008 ειχε ολοκληρωσει επισης την κατασκευη 6.200 σπιτιων στην Ινδια.
Αυτα τα λιγα για μερικα απο τα disaster relief εργα της.
Εχει φτιαξει επισης σχολεια, πανεπιστημια αλλα και νοσομεια σε ολη την Ινδια (το μεγαλυτερο μαλιστα εχει 1300 κρεβατια).  Η περιθαλψη ειναι δωρεαν.
Τα τελευταια 38 χρονια εχει αγκαλιασει 28 εκατομυρια ανθρωπους απο ολο τον κοσμο.  Εδω κανουμε μια παυση και σκεφτομαστε: αγκαλιαζω ολους τους Ελληνες, οταν τελειωσω αρχιζω παλι να αγκαλιαζω ολους τους Ελληνες, οταν τελειωσω αρχιζω παλι να αγκαλιαζω σχεδον ολους τους Ελληνες.  Αυτο ειναι 28 εκ.
Στις αποστολες της την ακολουθουν μονιμα 500-600 ατομα.

Περιεργα πραγματα ε? Ετσι λεω και εγω.  Λεμε παντως οτι δεν μπορουμε να αλλαξουμε τον κοσμο μονοι μας αλλα ενα φτωχο κοριτσακι απο την kerala καταφερε να αλλαζει τον κοσμο καθε μερα.

Μου ειπανε και αλλα πολλα και ειδα ακομη πιο πολλα στο ashram αλλα δεν θελω να τα πω.  Οπως επισης δεν θελω να πω και το γιατι δεν θελω να τα πω.  Τα μικρα μυστικα της Ινδιας ας μεινουν στην Ινδια οπως κανουν εδω και χιλιαδες χρονια.  Ετσι που να την κανουν ακομη πιο μυστηρια.
 
KALO PASXA

Ας δουμε και το παρακατω videaki τωρα, ασχετο με την Amma αλλα ταιριαζει με τις αγκαλιες.
http://www.youtube.com/watch?v=2J0ikG4XpTs