Varkala, Kerala-India: Μικρα και Ομορφα 4


Σημερα κλεινουμε μια εβδομαδα στην Ινδια.  Τα παντα ειναι περισσοτερα απο αυτα που μπορω να καταναλωσω.  Για το λογο αυτο μενω να κοιτω στην οθονη την ταινια που λεγεται Ινδια πινοντας απλα ενα lassi.  Απο τους 40 βαθμους του βαρυ και ασηκωτου γεματου θανατο, παραδοση και ιστορια  Varanasi και την εξαθλιωση του Uttar Pradesh state βρεθηκα 3 ωρες με το αεροπλανο νοτια, στην πολιτεια της Karnataka και την ΙΤ πρωτευουσα της Ινδιας, την Bangalore.  Υπερσυγχρονη πολη που μοιαζει αδερφακι της Bangkok, της Σιγκαπουρης και του Hong Kong.  Η Bangalore ηταν εξαλλου η πρωτευουσα των Βρετανων τα χρονια που ειχαν τον ελεγχο της Ινδιας. 

12 ωρες με το τρενο με εφεραν στο μερος για το οποιο πρεπει να γραψω πολλα και αγχωνομαι ηδη.  Kerala state it is! Και για μια αρχη:


1. Αυτα που μαθαιναμε και ακουγαμε για “τις Ινδιες” ειναι στην ουσια η νοτια Ινδια και πιο συγκεκριμενα η Kerala.  Εδω ηρθε ο Marco Polo, εδω κινεζοι, πορτογαλοι, ισπανοι και αλλοι πολλοι.  Εδω τα καλυτερα μπαχαρικα, μετάξι, καρδαμο και το καλυτερο τσαι του κοσμου.  Εδω ηθελε να ερθει ο Χριστοφορος Κολομβος αλλα το GPS των προδωσε. 

2.  Εδω και η πατριδα της Ayurveda!


3.    Στην Kerala εχουμε το εντυπωσιακο φυσικο φαινομενο των backwaters.  Ακριβως πισω απο τη θαλασσα υπαρχει ενα τεραστιο δικτυο ποταμων, λιμνων και καναλιων που εδω και χιλιαδες χρονια επιτρεπει τις μεταφορες αλλα επισης βοηθαει στην καλλιεργεια των παντων.  Οτι σπορο πεταξεις εδω αμεσως θα ανθισει λενε.  Μονο το ρυζι να δει κανεις θα καταλαβει, ο κοκος ειναι 3 φορες μεγαλυτερος απο οποιοδηποτε αλλο ρυζι.  Την πρωτη φορα που το εφαγα εκανα την χαζη ερωτηση: “is that rice?” μου ηταν πολυ δυσκολο να το πιστεψω οτι υπαρχει τοσο μεγαλο ρυζι.

4.  Σημερα εφτασα στη Varkala, ενα τουριστικο θερετρο της Kerala και νεα ομορφια επρεπε να βρει χωρο στο ηδη γεματο μυαλο.  Το πρωτο πραγμα που εκανα με το που εφτασα και βρηκα ενα ωραιο δωματιακι με 3,65 ευρω/μερα ηταν να παω στην παραλια και να τιμησω με μια βουτια τον Ινδικο ωκεανο.  Γυρισα την πλατη προς την ξηρα, κοιταξα προς τη θαλασσα και ειδα τις γαλετες των Ισπανων, των Πορτογαλων και των Βρετανων να ερχονται να παρουν απο εδω ρυζι, κανελα,  καρδαμο και μεταξι.  Ελατε τους ειπα, τα backwaters εχουν φροντισει και εχουμε για ολους μας.

5.                  Απο την Kerala συμφωνα με πληροφοριες (το ψαχνω αυτο) ξεκινησαν σιγα σιγα οι διαφορες φυλες και κατευθυνθηκαν προς την Ευρωπη.  Ολοι κραταμε απο Kerala λοιπον.


6.  Η Kerala state εχει ενα περιεργο κομουνιστικο-κοινοβουλευτικο-δημοκρατικο συστημα απο το 1957.  Ακομη δεν εχω μαθει και πολλα αφου μολις χτες το διαπιστωσα.  Το ποσοστο εγγραματων ειναι 91%!  Ο μεσος ορος ζωης 73 χρονια, δηλαδη 10 χρονια περισσοτερο απο το μεσο ορο της υπολοιπης Ινδιας. 
 
7.  Με τοσους ευρωπαιους κατακτητες δεν ειναι τυχαιο οτι το 50% του πλυθυσμου (16 εκατ.) ειναι Χριστιανοι και χριστιανικες εκκλησιες θα συναντησει κανεις καθε λιγο και λιγακι.  Ακομα και τα ονοματα τους ειναι χριστιανικα, το John, George και Thomas παιζουν ακομη πιο δυνατα και απο την Ελλαδα. 

9.  Η θερμοκρασια στην Kerala ολο το χρονο παιζει απο 26-32 βαθμους.  Απλα τελειο δηλαδη, ειδικα αν σε λενε Δημητρη και ερχεσαι απο τους 40 βαθμους της ερημου (σχεδον) του Uttar Pradesh.

10.  Το φαγητο ειναι super μεχρι τωρα.  Για μεσημεριανο με ενα ευρουλακι εφαγα καλαμαρακια ψιλοκομενα με ρυζι, καρδαμο και τηγανιτη φλουδα ανανα.  Συντομα θα το πρωτο μου cooking course στην Ασια οποτε θα εχω περισσοτερα να πω.  Α! Εδω τρωμε με τα χερια και γουσταρουμε...

11.  Το τελευταιο δεν θα το πω τωρα, θα ακολουθησει συντομα ενα ειδικο post.  Ενα hint μονο για το ασυνηθιστο μερος στο οποιο εμεινα χτες το βραδυ: “the hugging mother